Julköttbullar

Du visar för närvarande Julköttbullar

Det här året när inte mycket är som vanligt beslutade jag mig för att göra egna julköttbullar. Jag kikade i en kokbok med recept av Leif Mannerström samtidigt som jag letade recept på nätet. Där hittade jag ett recept signerat hans fru, Lilian Mannerström. Båda såg goda ut men jag fastnade lite extra för Lilians som tillsatte ansjovisspad.

När det väl var dags för tillagning blev det nån slags kombination av deras båda recept, mest beroende av det som fanns hemma i kyl och skafferi. Kanske låter konstigt med ansjovisspad men jag tror att det var det som gjorde köttbullarna så magiskt goda. Faktum är att de nog blev de godaste köttbullar jag ätit på länge. Köttbullarnas köttbullar! Förhoppningsvis har jag startat mig en ny jultradition, att trilla egna köttbullar, för dessa vill jag definitivt äta igen.

Båda recepten innehöll vatten men med tanke på att mina köttbullar blev lite lösa kommer jag nog att utesluta det nästa gång, eller ta lite mer ströbröd.

Julköttbullar

700 g färs

4 små potatisar

1 1/2 gul lök

1 dl grädde

1 dl ströbröd

1 ägg

1/2 dl vatten (kan ev. uteslutas)

1 msk farinsocker

2 msk kalvfond

3 tsk kinesisk soja

2 msk ansjovisspad (från 1 ask)

1 1/2 krm salt

1 1/2 krm vitpeppar

smör till stekning

 

1. Koka potatisen och pressa den ner i en skål.

2. Skala löken. Finhacka den hela löken och riv halvan fint. Tillsätt den rivna löken i samma skål som potatisen.

3. Stek lökhacket mjukt i smör. Löken ska bli genomskinlig men inte ta färg.

4. Blanda ner ströbröd, ägg och grädde i samma skål potatisen och den rivna löken. Låt det stå och svälla ca 10 min.

5. Rör ner socker, kalvfond, ansjovisspad, salt och vitpeppar.

6. Blanda sist ner färsen och den stekta löken. Blanda väl.

7. Stek en bit av färsen för att smaka av kryddningen. Tillsätt ev. mer salt och peppar om det behövs.

8. Forma sedan köttbullar, stek i smör så de får fin färg. Lägg sedan över i en ugnsform och låt dem steka klart på 200°.

Servera på julbordet eller till ett gott persiljemos. En sås med crème fraiche, pepparrot och lingonsylt smakar gott till.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar