Istället för att enbart göra steka halloumi till burgare gjorde jag en ny variant med morots- och halloumibiffar. De går att göra stora, i såna fall räcker receptet till fyra burgare. Jag valde att göra mindre biffar istället, då blev det tio stycken.
De blir ganska lösa därför tycker jag att det är bra att steka dem i ugnen. När jag gjorde dem skulle de inte ätas genast, därför stekte jag dem nästan färdiga i ugnen för att sedan steka klart i stekpanna på spisen när det var dags att äta.
Servera biffarna i hamburgerbröd eller som de är med bulgur eller couscous. Klyftpotatis smakar gott till också. Till burgaren är det gott med avokadocreme, sallad och tomat.
Morots- och halloumibiffar
2 morötter
150 g halloumi
1 – 2 krm chiliflakes
3 msk gräslök
1 msk thaibasilika
2 msk potatismjöl
2 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
1. Riv morötter och halloumi i en bunke.
2. Hacka gräslök och basilika och blanda ner.
3. Tillsätt chiliflakes efter smak. Jag gillar lite sting så jag tog den större mängden.
4. Riv vitlöksklyftan och blanda ner den.
5. Dags att blanda ner ägg och potatismjöl.
6. Smaka av smeten med salt och svartpeppar.
7. Forma biffar, 4 stora eller fler små. Jag gjorde 10 mindre biffar. Lägg dem på ett bakplåtspapper penslat med olivolja.
8. Pensla biffarna med olivolja på ovansidan.
9. Stek i ugnen 225° till dess att de är nästan färdiga. Låt dem sedan gå klart i en stekpanna (eller låt dem bli helt färdiga i ugnen). Det går förstås att steka på spisen direkt men biffarna är en aning lösa så det är enklare att låta dem stelna till i ugnen först.
10. Servera med grönsaker, på hamburgerbröd eller tillsammans med potatis.