Sötpotatistortilla

Du visar för närvarande Sötpotatistortilla

Det finns många sätt att laga till omelette på, två av dem är spansk tortilla eller italiensk frittata. Båda innehåller förstås ägg men skillnaden är mjölk (eller grädde) och ost.

I den spanska tortillan blandas inte äggen med något annat än kryddor medan man i frittata blandar äggen med grädde eller mjölk och ost. Min källa till detta är en husmor från Guatemala, har hon fel har jag fel.

Det finns en mängd recept att använda sig av, jag skulle tro att alla familjer har sitt eget favoritsätt att tillaga omeletterna på. Själv är jag oftast mer förtjust i frittatan då tortillan gärna kan bli lite ”stabbig”. Men en väl tillagad potatistortilla som skärs upp i tapasbitar är det svårt för frittatan att slå faktiskt.

Igår lagade jag till något slags mellanting men slutprodukten liknar mer tortilla än frittata. Sötpotatis tillsammans med chili ger en god smakkombination.

Tortillan är god att äta direkt som en egen rätt men faktum är att när den nästan svalnat helt, skuren i små tårtbitar är det godaste tillbehör man kan tänka sig till en kall öl, med eller utan alkohol. Perfekt när man har gäster eftersom den går att förbereda då den inte behöver vara varm.

Sötpotatistortilla

1 liten sötpotatis

1 schalottenlök

15 cm purjolök

1-2 salladslökar

olivolja

4 ägg

1 dl persilja

1 dl riven mozarella

3-4 msk riven parmesan

salt, svartpeppar, chiliflakes

1. Skiva purjolök, salladslök och schalottenlök fint.

2. Skala sötpotatisen och dela den på längden. Skiva sedan tunna halvmånar.

3. Stek på medelhög värme i olivolja till dess att potatisen börjar mjukna. Salta lätt.

4. Hacka persiljan, riv mozarella och parmesan.

5. Vispa upp äggen, blanda ner persiljan och den rivna osten. Krydda med salt och chiliflakes efter smak.

6. Häll äggblandningen över lök och potatis i stekpannan. Låt steka på medelvärme till att dess att den stelnat på ovansidan. Lyft försiktigt med en stekspade under tortillan så att den inte sitter fast.

7. Vänd sedan med hjälp av en tallrik tortillan och låt den sedan glida ner i stekpannan igen för att stekas även på undersidan.

8. Ska den ätas som en egen måltid är det gott med färsk spenat och nyriven parmesan på toppen.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar