En magiskt god ljummen sötpotatissallad med stekt halloumi är en rätt som passar lika bra till vardags som till fest. Använder man sig av mängden jag har angett här räcker det till två eller tre personer. Det beror lite på hur hungrig man är. Med stekt kyckling kan nog fyra personer äta sig mätta.
Bäst av allt är att det går snabbt. På cirka 30 minuter är man i mål och kan servera middagen, eller varför inte lunchen för den delen!
Ljummen sötpotatissallad
1 sötpotatis
20-25 brysselkålshuvuden
2 msk sesamfrön
1 näve mandlar
1 näve valnötter
rapsolja
salt
romansallad
rädisor
halloumi
1. Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Ansa brysselkålen.
2. Hacka mandel och valnötter.
3. Lägg sötpotatis, brysselkål, mandel, valnötter och sesamfrön i en ugnsform. Ringla rapsolja över och salta.
4. Stek i ugnen, 225°, 20-25 minuter till dess att potatisen är mjuk.
5. Skölj och dela romansallad i mindre bitar. Skiva rädisor fint.
6. Skiva halloumin, stek i smör till dess att den får fin färg på båda sidor.
7. Lägg upp på ett stort fat och servera med hummus eller vitlökssås.
Hummus: En burk kikärtor, 1 fint riven vitlöksklyfta, lite pressad citron, 1/2 – 1 dl olivolja, spiskummin, salt och nymald svartpeppar. Mixa alla ingredienser och smaka av med mer kryddor om det behövs. Ringla olivolja och strö paprikapulver över innan servering.
Vitlökssås: Lika delar crème fraiche och majonnäs. 1 riven vitlöksklyfta, lite pressad citron och flingsalt. Det är allt som behövs!