Jag hade lite krossade tomater och kokosmjölk kvar i kylen sen tidigare matlagande. Det fick bli basen i en god het soppa. Tillsammans med quesadillas eller dubbla ostmackor får man en mättande måltid för 1-2 personer.
Tomatsoppa med kokos och röda linser
1 schalottenlök
1 salladslök
1/2 dl okokta röda linser
1/2 – 1 msk riven ingefära (4-5 cm)
2 1/2 dl krossade tomater
2 dl kokosmjölk
1/2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk japansk soja
1 tsk honung
svartpeppar
1. Hacka schalottenlök och salladslök. Stek mjuk i kokosolja eller rapsolja.
2. Tillsätt linserna, riven ingefära, buljongtärning, krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Ta inte all riven ingefära på en gång, smaka av när soppan kokat en stund för att få lämplig hetta efter de egna smaklökarna. Med all ingefära bli det ett härligt tryck i soppan!
3. Låt det småkoka till dess att linserna är mjuka. Tillsätt honung, soja och smaka av med pressad i lime, svartpeppar och ev. lite salt.