Ibland händer det att jag tröttnar på tomatsås, framförallt när jag gör egen pizza hemma. Då är pizza bianco, en pizza utan tomatsås gott som omväxling. Istället för tomatsås använder jag färskost eller crème fraiche. Med ost, lök och färska kryddor blir det jättegott.
Inspiration till dagens variant av pizza bianco hämtade jag från Italien. I våras när sonen och jag var där på besök åt han något som liknade det jag lagade till idag. Fast på hans pizza låg rosmarin istället för den timjan jag använde. Att det blev timjan berodde helt och hållet på att det var den enda färska krydda som stod i vårt köksfönster för tillfället. Hur som helst blev den mycket god, rekommenderas varmt!
Pizza bianco
1 färdig pizzadeg (eller så gör man en egen)
100-150 g philadelphiaost
4 cm purjolök
riven mozarella
1 rå potatis
parmesan
färsk timjan
salt, chiliflakes
1. Töj ut pizzadegen så att den täcker hela plåten. Bred ut philadelphiaost över hela botten. Lägg ut ett jämnt lager riven mozarella.
2. Strimla purjolöken fint och fördela över pizzan.
3. Skiva potatisen jättetunt, gärna med mandolin eller ta hjälp av rivskivan på ett stort rivjärn. Lägg ut på pizzan.
4. Riv över ett tunt lager parmesan och finhackad timjan. Avsluta med lite flingsalt och chiliflakes.
5. 225°, cirka 15 minuter!