En spontan tjejmiddag stod på programmet och för att inte krångla till det satsade jag på kronärtskocka först och sedan räkor. Till räkorna gjorde jag en egen majonnäs med goda smaker som gav extra sting.
När man gör egen majonnäs är det viktigt att ägg och olja har samma temperatur. Mina var kylskåpskalla. Sedan har jag upptäckt att alla oljor inte är lika lätta att använda. Ibland när jag använt butikskedjornas egna märken har inte majonnäsen tjocknat. Men med Zetas rapsolja misslyckas jag aldrig.
Jag har också sett att många använder mixerstav men jag har en liten visp och en stor vit kopp som jag använder när jag slår min majonnäs. Till den mängd olja jag har i receptet räcker det egentligen med en äggula men eftersom jag blandar i rätt mycket limejuice vill jag att den är extra tjock innan all smaksättning kommer i. Jag tillsätter nämligen smaksättningen sist istället för först.
Majonnäs med smak
2 äggulor
2 1/2 – 3 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
3-4 cm ingefära
2 krm chiliflakes
1 lime
flingsalt
1. Vispa äggulorna lätt och tillsätt oljan i en tunn stråle. Vispa hela tiden medan oljan tillsätts.
2. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner det tillsammans med pressad lime och chiliflakes.