Grillat med potatisstomp

Du visar för närvarande Grillat med potatisstomp

 

Lördag kväll och solen hälsade på för ovanlighetens skull. Underbart sommarväder som gjort för att passa på att nyttja grillen.

I morse tog jag upp flankstek av kalv och några kycklingfiléer som jag lade i marinad när det tinat.

Till köttet gjorde jag ett gott kryddsmör och potatisstomp. Grillad majs, lite sallad och vattenmelon passade också bra att servera till.

Potatisen gjorde jag klar inne sedan lade jag den på folie och placerade paketet högt upp i grillen för att varmhålla det hela. Kycklingen behöver längre tid på grillen för att bli klar så jag lade på filéerna en stund innan kalven.

image
Snart dags att äta.

Kombinationerna av smaker blev lyckosamma den här kvällen. Man kan lugnt påstå att det smakade underbart gott.

Apelsinmarinerad kyckling

2 kycklingfiléer

1/2 dl olivolja

1/2 dl japansk soja

1 tsk sambal oelek

1 dl färdigblandad apelsinjuice

2 vitlöksklyftor i bitar

2-3 cm ingefära

Skiva ingefära och vitlök och blanda med övriga ingredienser i en plastpåse. Dela kycklingen tvärsöver så att de blir tunnare. Lägg ner bitarna i marinaden. Låt filéerna marinera minst en timme, gärna längre. Vänd någon gång under tiden.

Grilla till dess att kycklingen är klar.

 

Grillad marinerad flankstek

1 bit flankstek, ca 600 g

1/2 dl olivolja

1/2 dl kinesisk soja

1/4 dl balsamicocréme

2 vitlöksklyftor

Skär vitlöken i skivor och blanda alla ingredienser i en plastpåse. Lägg i flanksteken och låt köttet ligga minst en timme. Vänd någon gång.

Ta sedan upp köttet, torka av det och grilla cirka 4-5 minuter på varje sida. Låt det vila en stund och skär sedan upp det tvärs över muskelfibrerna i tunna skivor.

 

image
Saftig och god flankstek.

 

 

Grillsmör med soltorkad tomat

75 g mjukt smör

soltorkade tomater i olja, 2 halvor

1 msk färsk timjan

1-2 vitlöksklyftor

salt

Hacka tomaterna och timjan, riv vitlöken fint. Blanda med smöret och flingsalt. Smakar mums till grillat.

image
Gott kryddsmör som passar till både kött och kyckling.

 

Potatisstomp med soltorkade tomater

8-10 små färskpotatisar med fint skal

100 g fetaost i kuber

soltorkade tomater i olja, 4 halvor

1-2 msk färsk timjan

1 dl färsk basilika

50 g smör

Koka potatisen mjuk och mosa den grovt. Låt smöret smälta ner över de mosade potatisarna.

Hacka de soltorkade tomaterna, fetaosten, timjan och basilikan. Blanda ner det i potatisen och strö över lite flingsalt.

 

image
Potatisstomp!

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar