Lördag kväll och solen hälsade på för ovanlighetens skull. Underbart sommarväder som gjort för att passa på att nyttja grillen.
I morse tog jag upp flankstek av kalv och några kycklingfiléer som jag lade i marinad när det tinat.
Till köttet gjorde jag ett gott kryddsmör och potatisstomp. Grillad majs, lite sallad och vattenmelon passade också bra att servera till.
Potatisen gjorde jag klar inne sedan lade jag den på folie och placerade paketet högt upp i grillen för att varmhålla det hela. Kycklingen behöver längre tid på grillen för att bli klar så jag lade på filéerna en stund innan kalven.
Kombinationerna av smaker blev lyckosamma den här kvällen. Man kan lugnt påstå att det smakade underbart gott.
Apelsinmarinerad kyckling
2 kycklingfiléer
1/2 dl olivolja
1/2 dl japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 dl färdigblandad apelsinjuice
2 vitlöksklyftor i bitar
2-3 cm ingefära
Skiva ingefära och vitlök och blanda med övriga ingredienser i en plastpåse. Dela kycklingen tvärsöver så att de blir tunnare. Lägg ner bitarna i marinaden. Låt filéerna marinera minst en timme, gärna längre. Vänd någon gång under tiden.
Grilla till dess att kycklingen är klar.
Grillad marinerad flankstek
1 bit flankstek, ca 600 g
1/2 dl olivolja
1/2 dl kinesisk soja
1/4 dl balsamicocréme
2 vitlöksklyftor
Skär vitlöken i skivor och blanda alla ingredienser i en plastpåse. Lägg i flanksteken och låt köttet ligga minst en timme. Vänd någon gång.
Ta sedan upp köttet, torka av det och grilla cirka 4-5 minuter på varje sida. Låt det vila en stund och skär sedan upp det tvärs över muskelfibrerna i tunna skivor.
Grillsmör med soltorkad tomat
75 g mjukt smör
soltorkade tomater i olja, 2 halvor
1 msk färsk timjan
1-2 vitlöksklyftor
salt
Hacka tomaterna och timjan, riv vitlöken fint. Blanda med smöret och flingsalt. Smakar mums till grillat.
Potatisstomp med soltorkade tomater
8-10 små färskpotatisar med fint skal
100 g fetaost i kuber
soltorkade tomater i olja, 4 halvor
1-2 msk färsk timjan
1 dl färsk basilika
50 g smör
Koka potatisen mjuk och mosa den grovt. Låt smöret smälta ner över de mosade potatisarna.
Hacka de soltorkade tomaterna, fetaosten, timjan och basilikan. Blanda ner det i potatisen och strö över lite flingsalt.