En av sonens favoriträtter är chili con carne. Han konstaterade krasst när jag lagade rätten häromdagen att det faktiskt är en av de få rätter där han gillar paprika i maten.
Vi äter alltid vår chili med bröd. Den här gången piffade vi till den med lite vindruvor och jordnötter också. En klick creme fraiche smakade bra till även det. Fast det är definitivt ingenting man behöver.
Nygatans chili
400-500 g älgfärs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/3 purjolök
1/2 röd chili
1 röd paprika
5 körsbärstomater (eller 1 vanlig)
400 g krossade tomater
1 1/2-2 dl vatten
3/4 dl tomatsås av pizzatyp
2 msk tomatpuré
1 msk röd currypaste
1 köttbuljongtärning
2 krm anchochili, 3 krm chilipulver, 2 krm chiliflakes
salt, svartpeppar
1. Hacka lök, vitlök, purjolök och chili fint. Stek mjukt i rapsolja. Lägg över i en kastrull.
2. Bryn färsen till dess att den får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda köttfärsen med lökfräset. Klyfta körsbärstomaterna och tillsätt dem.
3. Häll på krossade tomater, tomatsås, vatten, tomatpuré, röd currypasta och en köttbuljongtärning.
4. Krydda med chilipulver, anchochili och chiliflakes till dess att smaken blir lagom.
5. Låt grytan koka ihop en stund och tillsätt stora vita bönor sist av allt.
6. Servera med ett gott bröd, vindruvor, jordnötter och en klick creme fraiche för den som vill.
Vill man inte ha chilin så het kan man minska mängden currypaste och chiliflakes. Börja med halva mängden och tillsätt mer allteftersom.