I vår trädgård finns ett körsbärsträd som när bären är mogna lämpligt brukar länsas av fåglar. Men för en gångs skull hann jag före fåglarna. Körsbären satt kvar på trädet så jag passade på att plocka i lördags. Det blev nog 6-7 liter sammanlagt, ändå lämnade jag de som satt högst upp i trädet till våra flygande vänner.
Saft, likör och körsbär i frysen att ta fram till paj när vintern kommer blev resultatet. Saften är klar, men likören har några veckor kvar innan den är färdig.
Körsbärssaft med smak av vanilj.
3 liter körsbär
2 citroner
1 vaniljstång
4 l vatten
700 g strösocker/ liter avrunnen saft
ev. natriumbensoat eller atamon
1. Lägg körsbär och skivad citron i en stor kastrull.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg även det i kastrullen.
3. Häll på det kokande vattnet.
4. Lägg på locket och ställ svalt. Låt det stå ett dygn.
5. Sila i silduk och blanda bärsaften med sockret.
6. Värm saften bara så pass att sockret löser sig. Skumma saften.
7. Tillsätt ev. konserveringsmedel och häll upp i väl rengjorda flaskor. (Eller frys in i lämpliga förpackningar).
8. Det blev 8 liter god saft!