Körsbärssaft med smak av vanilj

I vår trädgård finns ett körsbärsträd som när bären är mogna lämpligt brukar länsas av fåglar. Men för en gångs skull hann jag före fåglarna. Körsbären satt kvar på trädet så jag passade på att plocka i lördags. Det blev nog 6-7 liter sammanlagt, ändå lämnade jag de som satt högst upp i trädet till våra flygande vänner.

 

Saft, likör och körsbär i frysen att ta fram till paj när vintern kommer blev resultatet. Saften är klar, men likören har några veckor kvar innan den är färdig.

Körsbärssaft med smak av vanilj.

3 liter körsbär

2 citroner

1 vaniljstång

4 l vatten

700 g strösocker/ liter avrunnen saft

ev. natriumbensoat eller atamon

 

 

1. Lägg körsbär och skivad citron i en stor kastrull.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg även det i kastrullen.

3. Häll på det kokande vattnet.

4. Lägg på locket och ställ svalt. Låt det stå ett dygn.

5. Sila i silduk och blanda bärsaften med sockret.

6. Värm saften bara så pass att sockret löser sig. Skumma saften.

7. Tillsätt ev. konserveringsmedel och häll upp i väl rengjorda flaskor. (Eller frys in i lämpliga förpackningar).

8. Det blev 8 liter god saft!

 

image
En del av de goda körsbären.
image
Saften fick en fin röd färg.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar