Jag har ett körsbärsträd som sett sina bättre dagar och egentligen inte mår särskilt bra men det blev ganska mycket körsbär på det ändå. Grannen har också ett träd, med mycket mer bär på så jag plockade hos både honom och mig (med hans tillåtelse förstås).
En del av bären använde jag till att gör min egen goda körsbärslikör. Medan andra kärnades ur och hamnade i frysen i lämpliga portionsförpackningar för att användas till dessert under vinterhalvåret. Kladdkaka med körsbär är till exempel en god dessert.
Resten kokade jag sylt av, tyvärr blev den lite för tunn då jag varken hade syltsocker eller pektin hemma. Jag lät ändå kärnorna koka med i gasbinda för att ge ifrån sig det pektin de hade men det räckte inte. Ett tag funderade jag på att gå till affären och inhandla pektin men med tanke på att jag tänker äta sylten i min morgonfil spelar det ingen roll att den blev lite tunn. God blev den i alla fall och det är huvudsaken.
Körsbärssylt med vanilj
2 liter körsbär
800 g socker (helst syltsocker)
2 dl vatten
1 vaniljstång
1 citron
atamon
1. Skölj och kärna ur körsbären. (Knyt in kärnorna i gasbinda och låt dem koka med för både smak och pektin).
2. Lägg bären i en stor gryta tillsammans med socker och vatten.
3. Skrapa ur vaniljstången och lägg skrapet och stången i grytan.
4. Pressa ur citronsaften i grytan.
5. Låt sylten koka ca 10-15 minuter. Skumma den under tiden.
6. Vill man använda konserveringsmedel blanda ner atamon i den heta sylten. Det står på förpackningen hur mycket.
7. Häll ner den heta sylten i väl rengjorda burkar, gärna ursköljda med atamon. Vänd dem upp och ner till dess att de svalnar så bildas inte mögel lika lätt sedan. Då kan man till och med strunta i konserveringsmedlet.