Granola bars, inte svårt att göra själv.

När man till exempel arbetar ute i trädgården eller går en skogspromenad kan det behövas energipåfyllning som är lättillgänglig. Egentillverkade energibars inlindade i smörpapper är lätta att ta med sig och fyller på energinivån när det som bäst behövs. 

Det var lite kladdigt när jag skulle forma till dem men jag upptäckte att det gick lättare när jag hade vatten som jag fuktade händerna med.

Granola Bars, 14 stycken

50 g smör
2 ägg
1/2 dl honung
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl russin
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl hackad mandel
50 g mörk choklad (att doppa dem i)

(Russin, solroskärnor och mandel går att byta ut till annat man vill ha i. Exempelvis torkade blåbär, tranbär, gojibär, aprikoser, hasselnötter….listan kan göras lång.)

Sätt ugnen på 200º.

Smält smöret och vispa ner ägg och honung. Låt smöret svalna något så att inte ägget koagulerar. Blanda ner de övriga ingredienserna tills de bildar en smet. Forma till 14 stycken bitar och grädda på en plåt klädd med bakplåtspapper i ungefär 15 minuter till dess att de fått fin färg.

När de svalnat doppa ena änden i smält mörk choklad. (Nästa gång kommer jag nog att hacka chokladen och ha i smeten direkt). Lägg dem i en burk med smörpapper mellan de olika lagren. Går alldeles utmärkt att förvara i frysen. Ska de tas med på utflykt eller till träningen kan det vara smart att de slås in en och en i smörpapper eller plastfolie.

image
I ugnen.
image
Chokladdoppade granola bars.
image
Glänsande mörk choklad med smak av hallon.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar