Ett halvt kilo växthustomater, vilken skatt!

I växthuset mognade tomaterna och plötsligt fanns det ett halvt kilo tomater färdiga att mumsa i sig. Jag insåg raskt att vi inte skulle hinna äta upp alla tomater innan de skulle bli övermogna så jag funderade på vad jag skulle göra. Tomatmarmelad var en av de saker jag tänkte på men till slut gjorde jag egen pizzasås. Det har större åtgång hos oss än marmelad. Såsen passar lika bra att vända ner i färsk pasta som på pizzabotten.

Den blev supergod i alla fall!

image
Härligt solmogna tomater.

 

Växthusets tomatsås

ca 500 g tomater

2 1/2 dl passerade tomater

2 msk tomatpuré

1 stor vitlöksklyfta

1 liten gul lök

2 tsk honung

ca 1 tsk salt

ca 1 dl blandade färska örter; oregano, basilika, timjan

 

 

1. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg i en kastrull.

2. Häll i passerade tomater, tomatpuré, honung och krydda med salt.

3. Riv i vitlök och hacka den gula löken fint och lägg i det också.

4. Låt allt koka ihop en stund och hacka sedan i örterna och koka ett tag till. Löken ska bli riktigt mjuk.

5. Mixa såsen och red ev. av med lite maizena om den är för rinnig.

6. Fördela såsen i mindre burkar och stoppa i frysen och ta fram allt när det är dags för pizza eller pasta.

 

image
Nykokt, mixad och färdig för frysen!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar