Ibland sviker minnet, något jag råkade ut för i början av förra veckan. Klockan nio på morgonen kom jag plötsligt på att jag skulle ha lunchgäster några timmar senare. En kort stunds panik infann sig innan jag kom på vad jag skulle göra. Som tur var fanns laxbitar i frysen, bulgur i skafferiet och lite annat smått och gott i kylskåpet. Resultatet blev god bulgur och ugnstekt lax med en kall sås. Tyvärr blev det ingen bild….
Bulgur med chili och lök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
3 cm ingefära
1/2 lime
rapsolja
1. Jag hackade lök, vitlök, ingefära och chili fint. Sedan fräste jag det i rapsolja till dess att det blev mjukt.
2. Därefter pressade jag i saften från en halv lime och hällde på vatten, lite salt och kokade upp allt.
3. Sedan lade jag i bulgur och lät det koka enligt anvisningarna på paketet.
4. Smaka av med salt och ev. mer lime.
Ugnsstekt lime- och honungslax
laxbitar
flytande honung
lime
3- 4 cm ingefära
1. Salta laxbitarna på båda sidorna och lägg dem i en smord ugnsform.
2. Skiva ingefära tunt och lägg på laxen.
3. Ringla över flytande honung och pressa limejuice på laxen.
4. In i ugnen 175º, cirka 15- 20 minuter.
Kall sås
2 dl creme fracihe
juice från 1/2 lime
flytande honung 1-3 tsk
2 cm ingefära
3- 4 msk dill
salt
1. Riv ingefäran och blanda den med övriga ingredienser.
2. Smaka av med salt och ev. mer limejuice.