Den här soppan lagade jag i onsdags då det var en gråmulen dag. Såna dagar passar det med en varm soppa tycker jag. Efter att ha öppnat kylskåpsdörren för att se vad som fanns blev det en ” man tagar vad man haver”-soppa.
Här kommer ingredienserna på ett ungefär:
Man tager vad man haver-soppa
1 morot
1 potatis
1/4 blomkålshuvud
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/3 – 1/2 röd chili ( utan hinnor och kärnor för mindre sting)
2 1/2 dl krossade tomater
2 1/2 dl vatten
1 liten förpackning kycklingfond (fond du chef) ( jag tycker att smaken blir godare än att ta grönsaksbuljong som naturligtvis fungerar också)
2 msk tomatpuré
salt, peppar
smör, olja
1/2 – 1 dl grädde
1. Dela grönsaker och lök och fräs dem en stund i smör och olja utan att det tar färg.
2. Häll på vatten, krossade tomater, fond och tomatpuré och låt allt koka till dess att grönsakerna är mjuka.
3. Mixa soppan slät tillsammans med grädden och smaka av med ev. salt och peppar.
4. Servera med en klick creme fraiche och ugnstorkad smulad bresaola. ( Det var vad vi hade i kylen. Smulad bacon, korvslantar fungerar också, eller ingenting. )
Hos oss fick vi delade baguetter med pestoost till soppan. De hade fått cirka 5 – 10 minuter i ugnen så att osten smält.