I helgen bakade jag goda pepparkaksmuffins med apelsin. Tänker att de kommer att vara goda att finna under adventstiden. De kommer att passa lika bra till kaffekoppen som till muggen med glögg. Jag utgick från ett recept jag har sen förut här på hemsidan men ändrade lite utifrån de ingredienser som fanns hemma.
Pepparkaksmuffins med apelsin
Pepparkaksmuffins
150 smör
4 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 dl grekisk yoghurt
2 1/2 dl crème fraiche
7 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk nejlikor
2 tsk ingefära
3 1/2 tsk kanel
100 g mjölkchoklad med apelsinkrokant
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och strösocker fluffigt och blanda i smör, yoghurt och crème fraiche.
3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i blandningen.
4. Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Smeten är ganska tjock.
5. Fyll muffinsformar till 2/3. Det blev 28 muffins med de formar jag använde mig av.
5. Grädda i 175º ca 15-20 minuter.
Apelsinfrosting
100 g smör
175 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin zest och juice
1. Låt smöret och philadelphiaosten ligga framme så att de mjuknar.
2. Vispa tillsammans med florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
3. Riv skalet från en hel tvättad apelsin, blanda ner i smeten. Pressa ner saften från 1/2 apelsin. Rör ihop.
4. Häll upp frostingen i en spritspåse och dekorera de avsvalnade muffinsen.