Plötsligt kom jag ihåg att jag köpte tofu för ett tag sedan när jag handlade. Det kändes som en perfekt lördagslunch. Då var ju en själva huvudingrediensen bestämd men vad skulle jag göra med den? Efter att ha botaniserat i kyl och skafferi hittade jag lämpliga ingredienser till en gryta. Resultatet blev mycket gott. Jag kommer definitivt att laga till den igen.
Tofugryta
1 förpackning tofu
1 msk japansk soja
1 1/2 msk majsstärkelse
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2-3 salladslökar
1/2 röd paprika
1/2 msk nyriven ingefära
1-2 tsk grön currypasta
2-3 msk jordnötssmör
2 dl kokosmjölk
1/2 lime
1-2 tsk flytande honung
rapsolja till stekning
1. Ta upp tofun ur förpackningen. Tryck ur överflödig vätska mellan hushållspapper.
2. Dela tofun i mindre bitar och lägg bitarna i en skål. Häll på soja och majsstärkelse och blanda runt.
3. Skiva rödlök och salladslök samt hacka vitlök. Riv ingefäran och dela paprikan i mindre bitar.
4. Häll upp lite rapsolja i en stekpanna. Lägg i rödlök, salladslök, vitlök, ingefära, paprika och grön curry. Låt steka en stund på låg värme.
5. Tillsätt jordnötssmör och tofun. Häll på kokosmjölk och pressa ner lime och honung. Låt puttra en kort stund.
6. Eftersom det är majsstärkelse runt tofun tjocknar såsen. Blir den för tjock tillsätt lite vatten, mjölk eller grädde. Smaka av med mer grön currypasta och jordnötssmör om det behövs.
Jag serverade grytan till ris men nudlar passar perfekt om man hellre vill ha det. Finns jordnötter hemma är det gott att rosta dem i en torr stekpanna, hacka och strö över vid servering. Koriander skulle också sitta fint till (det fanns inte heller hemma).