Häromdagen hamnade jag i ett bakningsflow…resultatet blev då bland annat en mycket god mjuk pepparkaka med lingontopping. Dessa kakor passar utmärkt till både kaffe och te men även till en mugg glögg när det vankas glöggmingel.
Jag delade min kaka i många små bitar men naturligtvis kan man göra större bitar om man vill det. Jag fick till drygt femtio gobitar.
Mjuk pepparkaka i långpanna
150 smör
4 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 1/2 dl yoghurt
7 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk nejlikor
2 tsk ingefära
3 1/2 tsk kanel
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och strösocker fluffigt och blanda i smöret och yoghurt.
3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i blandningen.
4. Lägg bakplåtspapper i botten av en långpanna och häll i smeten.
5. Grädda i 175º ca 30-35 minuter.
Lingonfrosting
100 g smör
175 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk fast lingonsylt
hela lingon (till dekoration)
1. Mixa alla ingredienser till dess att det är mjukt och väl blandat.
2. Bred frostingen över den avsvalnade kakan och skär i små fyrkantiga bitar.
3. Avsluta med några lingon som dekoration och njut till varm glögg eller en kopp kaffe!