Sonen var på väg upp genom landet från Lund. Funderade ett tag över vad jag skulle bjuda på till middag, landade i köttfärspaj med kokosmjölk.
Det var enkelt att förbereda och snabbt att stoppa in i ugnen när han kommit hem.
Pajen blev ett riktigt lyckat hitte-på. Jag använde hälften av den färdiga köttfärsröran till pajen. Resten åt vi med spaghetti senare under helgen.
Köttfärspaj med kokosmjölk
800 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (stor eller 2 små)
2 msk tomatpuré
rapsolja till stekning
1/2 köttbuljongtärning
salt, svartpeppar
curry, paprikapulver, cayennepeppar (har tyvärr inga exakta mått)
2 dl kokosmjölk
200 g crème fraiche (1 liten burk)
1 rejäl näve nachips
ca 1 dl riven mozzarella
1 pajdeg (egen eller köpt)
1. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, 225°.
2. Hacka lök och vitlök och stek mjukt i rapsolja.
3. I en annan stekpanna steks färsen i rapsolja och kryddas lätt med salt och svartpeppar.
4. När lök och vitlök börjar bli genomskinlig tillsätts tomatpuré, köttbuljongtärningen och kryddorna, curry, paprikapulver och cayennepeppar. Öka värmen något och låt det fräsa ihop.
5. Blanda ner lök- och kryddblandningen i färsen. Häll på kokosmjölken och låt det koka ihop en stund. Smaka av med mer kryddor.
6. Sist av allt rörs crème fraiche ner.
7. Fyll pajskalet med färsröran.
8. Krossa nachips och blanda med riven mozzarella och täck pajen.
9. Gratinera till dess att pajen fått fin färg.
Servera med en god sallad.