När det börjar bli svalt ute är det gott med en värmande gryta. Här blev ett paket älgfärs till en god chili con carne, eller som jag valde att kalla den idag, höstchili. Tyvärr har jag inga mått på hur mycket av kryddorna jag öste i men där får man anpassa efter de egna smaklökarna. Börja hellre med en mindre mängd och tillsätt mer allteftersom. Möjligen är vi ovanliga i vårt hus för vi åt grytan tillsammans med rostad fralla och inte ris. Smakar mycket godare, dessutom är brödet perfekt att få upp det sista från tallriken med. Jag brukar egentligen servera baguette eller någon form av lantbröd till, men franska var det som fanns hemma och det gick alldeles utmärkt.
Höstchili
700 g älgfärs (eller annan färs)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
rapsolja
1 köttbuljongtärning
1 förpackning krossade tomater, 400 g
2 – 3 dl vatten
2 – 3 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
paprikapulver, anchochili, chilipulver och cayennepeppar
1 nypa råsocker
2 salladslökar
1 burk majs
1 förpackning stora vita bönor
1/2 kruka koriander
1. Hacka lök och finriv vitlöken. Fräs mjukt i rapsolja.
2. Öka värmen, tillsätt färsen och bryn den. Salta och peppra lätt.
3. Tillsätt därefter tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning och vatten.
4. Låt småputtra en stund och krydda därefter med en nypa råsocker, paprikapulver, chilipulver, anchochili och cayennepeppar.
5. Fortsätt låta grytan puttra och smaka av med mer kryddor om det behövs.
6. Skiva salladslöken tunt och tillsätt den och majsen i grytan.
7. Fortsätt puttra till dess att det inte är så mycket överflödig vätska kvar. Då tillsätts vita bönor och hackad koriander.
8. När bönorna blivit varma är det dags att äta.
Jag strödde lite rostade jordnötter över min skål med chili vid serveringen. Det blev pricken över i.