Det var dags att baka inför kommande födelsedag och jag bestämde mig att göra kladdkakemuffins i miniformat. Men eftersom jag vet att det finns allehanda allergier bestämde jag mig för att använda ett av mina äldre recept på glutenfri kladdkaka men utesluta mandelmjölet och byta ut smöret mot mjölkproteinfritt margarin.
Jag tycker att det är fiffigt att göra små kladdkakor, framförallt när man inte har riktig stenkoll på hur många som kommer. Dessutom blir det inga kladdiga fat utan alla gäster kan ta en egen form med kladdkaka. Stoppa i frysen när de är färdiga och sen är det lätt att plocka fram och dekorera om det kommer fler gäster än beräknat.
Gluten- och mjölkproteinfri kladdkaka
150 g mjölkproteinfritt margarin
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl kokosmjöl
1 dl kakao
1/2 msk vaniljsocker
2 krm salt
1. Smält margarinet och låt det svalna något.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda sedan ner smöret.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner det i äggblandningen.
4. Rör försiktigt.
5. Fördela i mindre formar, 12-20 beroende på storlek, eller i en smord och bröad springform.
6. Grädda i 175° 13-16 minuter för de mindre formarna, lite längre om man väljer att göra en stor kladdkaka. Kakan ska vara ha torkat på ytan men fortfarande vara kladdig i mitten, då är den klar.
7. Servera med vispad grädde och bär. Vaniljglass passar också bra till.