Amerikanska bagels i Anundsjö

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Jag blev sugen på att baka bagels och letade reda på ett av mina recept i gömmorna. Glad i hågen började jag blanda ingredienserna tills jag insåg att receptet inte kunde stämma…..

Till drygt fem deciliter degvätska skulle det bara vara sex deciliter mjöl och ändå ska degen när man bakar bagels bli seg och stadig. Efter sex deciliter var det snarare en lös sörja…..sådär fick jag för mina försök att följa recept….det var bara att pytsa i mer mjöl till dess att degen fått den konsistens den skulle ha….i alla fall enligt mig.

Jag vet ju att jag använt det här receptet förut, säkert tjugo år sedan, undrar hur jag löste mjölfrågan då eftersom jag inte hade så stor erfarenhet av bakning på den tiden?

Nåja, idag blev det väl inte de snyggaste bagels man kan tänka sig, men de blev goda. Lite trixigt att baka dem är det men med tanke på den rykande åtgång de hade var det värt stöket.

 

Amerikanska bagels

50 jäst

5 1/2 dl vatten

2 msk rapsolja

2 msk flytande honung

6 dl dinkelvetemjöl

8 dl vetemjöl

1 msk salt

1/2 dl socker

 

1. Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt resten av vattnet och oljan. Blanda med övriga ingredienser till en stadig deg. Arbeta degen väl, cirka 5 minuter i köksmaskin och minst det dubbla för hand.

2. Låt jäsa 60 minuter.

3. Dela degen i 16 bitar. Rulla ut varje del till en cirka 25 cm lång rulle, smalare i ändarna.

4. Forma till en krans och tryck ihop ändarna. Låt bröden jäsa på mjölat bakplåtspapper övertäckta 30 minuter. Sätt ugnen på 200º.

5. Koka upp 4 l vatten och 2 msk socker i en stor gryta. Lägg i några bröd i taget och sjud dem 2 minuter på varje sida.

6. Lägg dem på väl smord plåt, inte bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen, cirka 20 minuter. Lika goda att äta nybakade som delade och rostade. Min favorit är rostade med philadelphiaost, mums!

 

image
Jäsning pågår.
image
I sjudande vatten.

 

image
Nygräddade bagels.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar