Värmande grytor passar bra när det är kallt och ruggigt ute. Det här är en sån gryta som får fantastiskt god smak av gochujang, vitlök och kokosmjölk. Grytan innehåller halloumi men den kan bytas ut till kyckling eller ytterfilé om man vill det. Den räcker till 3 – 4 portioner.
Halloumi- och kikärtsgryta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g halloumi
1 grön paprika
1 förpackning kokta kikärtor
400 g krossade tomater
1 – 2 msk gochujang
2 dl kokosmjölk
2 dl okokta röda linser
salt, svartpeppar
lime
persilja
1. Hacka lök och riv vitlöken fint. Skär halloumin i små kuber och paprikan i bitar.
2. Stek lök och vitlök mjuk i rapsolja på låg värme.
3. Tillsätt halloumi och paprika när löken blivit genomskinlig. Höj då värmen och låt steka några minuter.
4. Häll på krossade tomater, gochujang och kokosmjölk och låt koka ihop, ca 5-10 minuter.
4. Koka under tiden linserna i en egen kastrull enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag.
6. När linserna är färdigkokta och avrunna tillsätts de och de sköljda kikärtorna i grytan.
7. Avsluta med att pressa lite lime över och blanda ner hackad persilja.
Servera till ris eller risnudlar.