Ute är det vinterväder. Då smakar det gott med en värmande gryta. Just den här grytan är snabb och enkel att laga till och ger en mjuk och varm känsla i magen. Jag delade kycklingen i små bitar men det går förstås bra att laga till kycklingfiléerna hela också. Det beror lite på hur man vill servera den. Hur som helst blev den jättegod och med tanke på hur enkel den var kommer jag definitivt att laga till den igen.
Kyckling och champinjongryta
2 kycklingfiléer
5-6 champinjoner
1 gul lök
10 cm purjolök
2 apelsiner
1/2 kycklingbuljongtärning
1 – 1 1/2 dl grädde
1-2 tsk kinesisk soja
salt, svartpeppar
smör, rapsolja
1. Dela kycklingfiléerna i mindre munsbitar. Krydda med salt och svartpeppar.
2. Skiva champinjonerna, hacka den gula löken och strimla purjolöken.
3. Stek kycklingen i smör och rapsolja, när kycklingen börjar få lite färg tillsätts grönsakerna. Sänk då värmen.
4. Pressa ner saften från två apelsiner (jag hade blodapelsiner). Smula över buljongtärningen.
5. Häll på grädde och soja, låt puttra på låg värme till dess att kycklingen är klar.
6. Smaka av med salt och svartpeppar.
Rödkålssallad
rödkål
rädisor
apelsin
rapsolja kallpressad
balsamico
salt
svartpeppar
Strimla rödkål och skiva rädisor tunt. Pressa saften ur en halv apelsin över grönsakerna, ringla på kallpressad rapsolja och balsamico. Jag hade balsamico med smak av granatäpple men det fungerar med vanlig också. Smaka av med salt och svartpeppar.
Jag serverade kycklinggrytan med kokt potatis men det fungerar fint med pasta, ris eller något annat också.