Mormors havrekex

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Mormors havrekex

Jag har inte många måsten när det är jul. Fast det finns några bakverk och maträtter jag vill kunna avnjuta i advent eller runt julhelgen. En av de sakerna är havrekex, bakade efter min mormors recept. Jag vet att många bakar och äter havrekex vid fler tillfällen under året men i min familj är det under december som de finns att njuta av. Det kanske är tur för det är mycket socker i dem. Och då menar jag mycket socker. Men de blir inte lika goda annars. Så det är nog kanske tur att de bara äts en gång om året….

Hur som helst skickar jag härmed ut en liten varning, undviker du socker….undvik då det här receptet. Om du inte undviker socker är det ett höjdarrecept signerat min mormor. Som så mycket annat gott jag fått med från henne.  1 kkp är ca 1 1/2 dl.

Mormors havrekex (120-150 beroende av storlek)

500 g smör

1 liter mjölk

4 kkp strösocker

8 kkp vetemjöl

1 kg havregryn

1 påse hjorthornssalt (35-37 g)

 

Så här har min mamma lärt mig att göra degen och då gör jag så:

1. Lägg havregrynen i mjölken några timmar.

2. Blanda i strösocker och smält avsvalnat smör.

3. Rör ner hälften av mjölet, 4 kkp.

4. Täck ytan så att degen inte torkar och låt stå över natten.

5. Nästa morgon blandas 1 kkp vetemjöl med hjorthornssaltet och blandas sedan ner i degen. Jag brukar blanda ihop den med rentvättade händer, alternativ med plasthandskar på.

6. Spar resten av mjölet (3 kkp) till utbaket. Blir degen för stabbig är den svårkavlad. Då är det bättre att arbeta in mer mjöl vartefter medan kexen kavlas ut.

7. Kavla ut en bit deg i taget, använd rikligt med mjöl. Sopa av, nagga och ta ut runda kex i valfri storlek.

8. I min ugn gräddas de perfekt i 225° varm ugn. Cirka 11 – 13 minuter per plåt, beroende på hur tjocka de är.

Sen är det bara att njuta av de goda havrekexen. Med smör och ost eller det bästa jag vet, torkad älgstek med massor av sichuanpeppar. Det är min julskinka, men det är en annan historia.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar