Klassiska havrekakor från minst lika klassiska ”Sju sorters kakor”. Så enkla, tre ingredienser, bara att röra ihop, klicka ut i formar och grädda. Fast jag bakade dem med en liten twist. Kände för att tillsätta lite mer smak. Först tänkte jag krydda med kanel och malen ingefära eller kardemumma. Men sen hittade jag mörk choklad i skafferiet. Sagt och gjort. Det fick bli den fjärde ingrediensen.
De blev magiskt goda, nästan farligt goda. Nu vet jag vad jag ska baka när sötsuget sätter in nästa gång. Utan tvekan.
Jag använde 70% mörk choklad men tänker att mörk choklad med chili eller annan smak skulle fungera fint också. Jag bakade en halv sats, det blev 12 småformar.
Havrekakor med choklad
1 3/4 dl havregryn
3/4 dl strösocker
75 g smör
20 g mörk choklad
1. Smält smöret. Ta det från värmen och låt svalna lite.
2. Blanda ner strösocker och havregryn.
3. Hacka chokladen och rör ner den.
4. Klicka ut smeten i små bakformar.
5. Grädda i 175°, 10 minuter.
6. Njut, men passa så att inte alla går åt på en gång.