När jag bläddrade bakåt bland mina utkast här på hemsidan hittade jag plötsligt ett recept jag inte hade publicerat ännu. Idag fick bli den dagen. Det innebär att inledningen här under inte stämmer helt och hållet. Den här tillagningen skedde inför att jag skulle börja jobba efter förra sommarsemestern. Trots det funkar det här receptet alldeles utmärkt ändå.
Det är snart dags att börja arbeta efter semestern igen. Då är det gott att finna några färdiga rätter i frysen att ta med som lunchlåda. Nu är ju inte allt gott att värma efter att det har varit fryst, tycker inte jag i alla fall, men paj brukar fungera alldeles utmärkt att stoppa i frysen och sedan äta till lunch på jobbet.
Därför bestämde jag mig för att laga till ett gäng pajer helgen som gick. Jag gjorde två pajdegar, då räckte det till åtta portionspajer. Förstås kan man lika gärna göra två stora pajer och frysa in i bitar.
Sedan tidigare hade jag kyckling i frysen från en tidigare tillagning som jag använde i hälften av pajerna, andra hälften gjorde jag vegetarisk.
Pajdeg (till en stor eller fyra portionspajer)
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk iskallt vatten
3 msk sesamfrön
Arbeta samman alla ingredienser. Slå in i plastfolie och låt vila kylen ca 30 minuter. Kavla ut antingen till en stor paj eller till fyra mindre. Förgrädda i 200° ca 10 minuter.
Gör ytterligare en deg om det ska bli åtta portionspajer.
Fyllning 1
pulled chicken Vader style (eller annan färdigstekt kyckling)
3 halvor grillad paprika (på burk), finhackad
75 g fetaost
8 msk hackad persilja
Fördela fyllningen i fyra förgräddade portionspajskal eller gör en stor.
Äggstanning
4 ägg
3 dl mjölk eller grädde
3/4 tsk salt
2 tsk oregano
Vispa ihop och häll äggstanningen i pajskalen och grädda i 200° ca 30 – 40 minuter.
Fyllning 2
3 champinjoner
15 cm purjolök
10 cm squash
5 soltorkade tomater
+ lagrad ost
Hacka grönsakerna och stek mjukt i olja. Krydda med salt och svartpeppar. Fördela sedan i fyra mindre pajskal (eller ett stort)
Riv en smakrik ost och lägg ovanpå grönsaksfyllningen.
Äggstanning
4 ägg
3 dl mjölk eller grädde
2 tsk kummin
3/4 tsk salt
Vispa ihop och häll äggstanningen i pajskalen och grädda i 200° ca 30 – 40 minuter.