En krämigt god gratäng med grönsaker och ost passar perfekt att äta som den är eller med till exempel stekt kyckling.
Keso, fetaost och mozzarella blir en krämig grund. Tillsammans med, vitlök, timjan och rosmarin är det här en gratäng med härliga Medelhavssmaker.
Den räcker till 2 – 3 portioner beroende på om den serveras som ensamrätt eller som tillbehör till kött, kyckling eller fisk.
Krämig ost- och grönsaksgratäng
200 g potatis ( 1 stor)
250 g squash
1 rödlök
1 tomat
100 g keso
100 g fetaost
75 g mozzarella (1/2 ost)
1 liten vitlöksklyfta
2 – 3 msk timjan och rosmarin (färsk)
olivolja
salt, svartpeppar
8 – 10 gröna oliver
1. Skiva potatis, squash, rödlök och tomaten fint.
2. Blanda keso, smulad fetaost, mozzarella i små kuber med en fint riven vitlöksklyfta och hackad timjan och rosmarin.
3. Lägg squash i botten på en ugnsform, varva sedan med potatis och rödlök. Salta lätt. Smula över lite av ostblandningen.
4. Lägg ännu ett varv med squash, potatis och rödlök. Krydda med en aning salt och nymald svartpeppar.
5. Smula över ostblandningen och toppa med den skivade tomaten. Ringla över olivolja och dela oliverna i mindre bitar och lägg på dem.
6. Gratinera i 200° varm ugn, cirka 60 minuter. Täck formen med folie den första halvtimmen, ta sedan bort den och låt gratängen gräddas klar.