När jag var yngre lagade jag ofta potatis- och purjolökssoppa. Det var en av de rätter hemkunskapen i skolan lärde ut. Av någon anledning har jag inte lagat till den på länge. Men nu var det dags, fast jag gjorde inte den klassiska soppan utan en variant med både palsternacka, vitlök och andra goda kryddor i.
För en vegetarisk soppa byter man ut hönsbuljongen till grönsaksbuljong. Jag väljer dock ofta hönsbuljong då jag tycker att det ger godare smak. Storleken på potatisarna avgör hur många man tar. Är de stora behövs inte lika många.
Soppan blev mycket god med chilisting. Smakar gott med antingen krispig bacon eller rostade solroskärnor eller något annat gott på toppen! Just det här receptet räcker till ungefär två portioner.
Potatis- och purjolökssoppa
2-4 potatisar
1 vitlöksklyfta
1/2 purjo
1 palsternacka
5 dl hönsbuljong
1/2 tsk torkad timjan
salt, chiliflakes
smör
1. Skala potatis och palsternacka och dela i mindre bitar. Skölj purjolök och strimla den. Riv vitlöksklyftan.
2. Smält smöret i en kastrull och låt potatis, palsternacka, purjo och vitlök steka en kort stund.
3. Häll på buljong, timjan och lite chiliflakes och låt soppan koka till dess att potatis och palsternacka är mjuka.
4. Mixa soppan och smaka av med mer salt och chiliflakes.
5. Rosta solrosfrön eller solroskärnor att toppa soppan med. Knaperstekt bacon är gott till gärna med en klick crème fraiche.