Köttfärspaj med deg på nytt sätt

Du visar för närvarande Köttfärspaj med deg på nytt sätt

Jag experimenterar en del med mina recept nu. För ett tag sedan provade jag att göra en ny variant av pajdeg som nog kan räknas som lite nyttigare än den vanliga med smör. Kvarg och rapsolja fick byta ut det vanliga smöret. Skalet blev mycket gott, kanten längst upp blev lite hårdare kanske än en vanlig pajdeg men inuti var den perfekt.

Jag fyllde min paj med stekt färs och grönsaker och toppade med en blandning av grädde, ägg och ost.

Köttfärspaj med deg på nytt sätt

Pajdeg

2 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl

125 g kvarg, ca 1 1/2 dl

50 g rapsolja, ca 4 msk

1 msk vatten

1 krm salt

 

1. Blanda ihop pajdegen, lägg den svalt i kylen ca 30 minuter.

2. Kavla eller tryck ut den i en pajform. Förgrädda ca 20 minuter i 200°.

 

Fyllning

400 g köttfärs

salt, svartpeppar, allkrydda 

1 vitlöksklyfta

1 burk tomatsås (som följer med färdig pizzadeg)

cayennepeppar, paprikapulver, oregano

 

1 tomat

2 stora champinjoner

1 liten rödlök

 

2 dl grädde eller mjölk

3 ägg

1 1/2 dl riven ost (ca 65 g)

 

1. Stek färsen i rapsolja tillsammans med riven vitlök, salt, svartpeppar och lite allkrydda (gärna hemgjord).

2. Blanda ner tomatsås och smaksätt med cayennepeppar, paprikapulver och oregano.

3. Lägg färsröran i det förgräddade pajskalet.

4. Skiva tomaten, champinjonerna och rödlöken och fördela det över.

5. Blanda till äggstanningen (grädde, ägg, ost) och häll över fyllningen.

6. Grädda i 200° 30 – 40 minuter.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar