Lax med prosciutto, soltorkad tomat och grönsaker

Du visar för närvarande Lax med prosciutto, soltorkad tomat och grönsaker

Vid ett av de tillfällen sonen hem på kärt besök lagade vi till lax med soltorkad tomatcreme inlindad i prosciutto. Det blev fantastiskt gott. När jag så skulle bjuda på middag för ett tag sedan lagade jag till den igen, fast med några ändringar. Förbättringar skulle jag vilja säga. Tillsammans med grönsaker, potatisgratäng och en kall sås lät vi oss väl smaka. De gav rätten högsta betyg och det fick den även av mig. Jag kommer definitivt att laga till den igen.

Lax med prosciutto, soltorkad tomat och grönsaker

Grönsaker

1 liten squash

10 cm purjolök

1 rödlök

4 -6 champinjoner

6 körsbärstomater

Salt, svartpeppar

olivolja

balsamicocreme

honung

Dela grönsakerna i munsbitar (inte tomaterna). Krydda med salt och svartpeppar. Ringla över olivolja, honung och balsamicocreme. Blanda och lägg i en ugnsform.

Ställ in ugnsformen med grönsaker i ugnen 200 °, 15 minuter.

Lax

4 portionsbitar lax

8 skivor prosciutto

5 msk philadelphiaost

1 1/2 – 2 msk soltorkad tomatcreme

1/2 lime

salt, svartpeppar

Krydda laxen med salt och svartpeppar och pressa över lime.

Blanda färskosten med soltorkad tomatcreme.

Fördela blandningen på laxbitarna.

Linda 2 skivor prosciutto runt varje laxbit.

Ta ut formen med grönsaker ur ugnen, sänk värmen till 175°.

Dela tomaterna i halvor och lägg i formen.

Lägg laxbitarna ovanpå grönsakerna i ugnsformen. Ställ tillbaka formen in i ugnen i ca 15-20 minuter, till dess att laxen är klar.

Kall sås

Blanda lika delar philadelphiaost, grekisk yoghurt och majonnäs (ca 3/4 dl av varje). Pressa i lite citron och riv ner en vitlöksklyfta. Sist blandas ca 1 msk soltorkad tomatcreme i. Smaka av med salt och tillsätt mer soltorkad tomatcreme om det smakar för lite tomat.

Jag gjorde även potatisgratäng till. Den köpte jag färdig på affären men jag kryddade upp den med chiliflakes. Sedan rev jag ner en mozzarellaost och avslutade med ett rejält lager riven parmesan på toppen. Gratängen går att utesluta men då kan man behöva öka mängden grönsaker.

Grönsaker som blandas runt med honung. olivolja och balsamicocreme.

Lax med ett tjockt lager philadelphiaost med soltorkad tomatcreme.

Varje laxbit lindades in i prosciutto.

Laxen på väg in i ugnen.

Färdigstekta grönsaker och nystekt lax.

Isbergssallad och spenat med balsamicocreme smakade gott till.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar