Långfredag 2021 föddes det här receptet, en gravlaxtårta som passar utmärkt att servera inte bara när det är påsk utan till nationaldagen, midsommar eller precis när som helst faktiskt. Gravlaxtårtan kommer att bli en favorit för mig i alla fall.
Tårtan vinner på att göras i god tid. Eftersom den innehåller gelatinblad ska den stå i kylen minst tre timmar för att stelna till. Jag gjorde min tårta kvällen innan den skulle ätas, men dekorationerna fick vänta till dess att den skulle ställas fram. Uppdraget att dekorera slapp jag den här gången, det tog sonen hand om.
Gravlaxtårta
Botten
100 g kavring eller annat mörkt bröd
40 g smör
Fyllning
2 gelatinblad
150 g gravad lax
1/2 rödlök
1 stor salladslök
1/2 citron
2 dl smetana
1 1/2 dl crème fraiche
40 g löjrom (eller annan rom)
1 dl hackad dill
svartpeppar
40 g löjrom och dill till garnering
Gör så här:
1. Börja med att smula brödet i en matberedare eller liten mixer. Smält smöret och blanda med brödet och tryck ut i botten på en pajform. Ställ kallt någon timme.
2. Lägg gelatinbladen i vatten 5 minuter.
3. Hacka den gravade laxen, rödlök och salladslök fint. Lägg i en skål.
4. Blanda ner smetana, crème fraiche, löjrom och hackad dill. Smaka av med nymald svartpeppar.
5. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält försiktigt på låg värme i en kastrull tillsammans med saften ur 1/2 pressad citron. Blanda ner i fyllningen.
6. Bred ut fyllningen i pajformen och ställ kallt i kylskåp, minst tre timmar, gärna längre.
7. Dekorera tårtan och servera med en god sallad eller som en av rätterna på buffén.