Eftersom det ofta är mycket sött när det är dags för glöggmingel brukar jag alltid göra något matnyttigt också. Det här året gjorde jag ett gäng minipajer, både ostpajer men framförallt ett antal pajer som passar den som inte klarar av produkter med mjölkprotein. Goda pajer med grönsaker och havremjölk.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 mjölkproteinfritt margarin
1 msk vatten
1. Arbeta ihop degen och lägg den i kylskåpet för att vila 20-30 minuter.
2. Kavla ut degen och ta ut små rundlar eller tryck ut degen i en stor form.
3. Gör man minipajer behöver degen inte förgräddas, om det däremot blir en stor paj förgrädda i 225 °, ca 10 minuter.
Fyllning
1 påse salladslök
1/2 purjolök
250 g champinjoner
1/2 – 1 röd chili
salt
1. Skär salladslök och purjolök i tunna skivor.
2. Hacka chilin fint.
3. Skär champinjonerna i tunna skivor.
4. Stek i rapsolja eller mjölkproteinfritt margarin, salta lätt.
5. Fördel i minipajerna eller ett stort pajskal.
Äggstanning
3 dl havremjölk
4 ägg
2 tsk kummin
1/2 – 3/4 tsk salt
1. Stöt kummin i mortel.
2. Vispa upp äggen och blanda ner övriga ingredienser.
3. Fördela äggstanningen i minipajerna eller fyll en stor paj.
4. Grädda i 250°, små pajer eller 225°, en stor paj till dess att pajen är färdiggräddad. Cirka 10-15 minuter för de små pajerna.