Jag vet att det går alldeles utmärkt att grilla året runt men vår, sommar och höst är ändå högsäsong. I alla fall i vårt hus. För ett tag sedan blandade jag till en marinad som blev hur lyckad som helst. Den passade perfekt till kycklingen men skulle fungera även till annat kött. Eller varför inte pensla lax med den? Jag valde att göra grillspett den här gången, mest för att jag kom på att det var längesen.
Till detta fixade jag till en härligt krämig pastasallad. Krämigheten fick den från min vitlökssås, den goda enkla sås jag använder till det mesta. Vilka ingredienser man väljer att ha i pastasalladen i övrigt beror förstås på vad som finns hemma. Jag är i alla fall nöjd med det jag stoppade i och kommer nog att använda samma grönsaker igen när den här pastasalladen lagas till igen. För att den kommer att lagas igen är helt säkert, det blev hur gott som helst!
Grillade kycklingspett med pastasallad
3-4 kycklingfiléer
Marinad
1 dl teriyakisås
1 dl rapsolja
1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
1 msk pressad ingefära
1/2 pressad lime
Blanda marinaden (ta någon annan stark chilipasta om inte gochujang finns hemma). Skär kycklingen i lagom stora bitar och lägg ner i marinaden. Låt stå minst tre timmar, gärna längre. Blanda runt ibland för att marinaden ska komma åt överallt. När kycklingen är färdigmarinerad träs den upp på spett och grillas till dess att den nått rätt innertemperatur, 72°. Det går förstås alldeles utmärkt att tillaga kycklingen i en stekpannan eller i ugnen också.
Pastasallad
3-4 portioner pasta
1 rödlök
2-3 salladslökar
några nävar färsk spenat
1 mozzarella
10-15 körsbärstomater
färsk koriander
Koka pastan och låt den rinna av. Skär rödlöken i tunna skivor. Salladslöken hackas fint och spenaten grovt. Skär körsbärstomaterna i kvartor. Blanda med vitlökssås. Ta några matskedar åt gången till dess att krämigheten upplevs lagom. Den sås som blir över är god att ha till kycklingen när den är färdiggrillad. Avsluta med att strö färsk hackad koriander över salladen.
Vitlökssås
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta, fint riven
salt
pressad citron
Blanda fint riven vitlök, majonnäs och creme fraiche. Smaka av med salt och lite pressad citron.
När vi åt detta serverades även grillad halloumi och vattenmelon till. Det smakade tippelitopp!