Som jag så många gånger sagt förut är lax en av favoriterna när det kommer till snabb matlagning här hemma. Den här gången började jag med att göra en mycket god senaps- och honungsglaze som passade perfekt både till laxen och en enkel potatissallad med örter, tomater och mozzarella. Allt som allt tog det ungefär 30 minuter att laga till. Då serverades potatissalladen ljummen men den var lika god kall dagen efter när resterna åts upp.
Senaps- och honungsglaserad lax
2 portionsbitar lax
6 sparrisar
Senaps- och honungsglaze
1 msk sötstark senap
1 msk flytande honung
1 msk rapsolja
1/2 lime, pressad
salt, svartpeppar
Potatissallad
500 g små kokta potatisar
6 – 7 körsbärstomater
1 förpackning minimozzarella
4 msk hackad dill
1/2 kruka basilika
ca 2 msk av senaps- och honungsglazen
1. Blanda alla ingredienser till senaps- och honungsglazen. Smaka av med salt och svartpeppar.
2. Koka potatisen. Dela i munsbitar och blanda med tomater, mozzarella, hackade örter (dill och basilika) och ca 2 msk av glazen.
3. Krydda laxbitarna lätt med salt och svartpeppar. Lägg dem i en ugnsform. Pensla över rikligt med glaze.
4. Stek laxen i ugnen, 175°, 12 -15 minuter.
5. Stek sparrisen i smör, ringla över lite honung och servera med laxen, potatissalladen och vitlökssås.
Vitlökssås
Blanda 1 dl creme fraiche, 2 msk majonnäs och 1 liten fint riven vitlöksklyfta. Smaka av med salt och svartpeppar.