Jag hade en förpackning kallrökt lax i kylen med ett bäst före datum som närmade sig. Att jag dessutom hade en förpackning färdig pajdeg gjorde valet av middagsmat enkel. Naturligtvis fungerar det minst lika bra att göra egen pajdeg, det blir ju faktiskt godare men latmansvarianten fungerar också.
Paj med kallrökt lax
1 pajdeg, köpt eller egen
180 g kallrökt lax
50 färsk spenat
3 salladslökar (eller en bit purjolök)
3 dl riven ost, mild
1 dl fint riven parmesan
Äggstanning
4 ägg
3 dl grädde
1 – 1 1/2 dl hackad dill
1. Lägg ut pajdegen i en forma och nagga, förgrädda ca 10 minuter på 225°. Jag fuskade och förgräddade inte min deg för jag hade bråttom. Det fungerar men blir inte lika bra.
2. Hacka spenaten grovt, skär salladslöken i tunna ringar och lägg i botten på formen. Riv osten och fördela över grönsakerna.
3. Dela laxen och fördela den jämnt. Krydda med nymalen svartpeppar.
4. Gör äggstanningen, blanda ner finhackad dill och häll över fyllningen.
5. Grädda i ugnen, 200°, 30-40 minuter till dess att fyllningen stelnat.
6. Servera med en enkel romröra av creme fraiche och röd caviarmix.