I kylskåpet fanns det fin färsk kycklingfilé som lockade. Först tänkte jag göra något asiatiskt, som så ofta är fallet men när jag väl började med maten kände jag för något riktigt krämigt med lite andra smaker.
Efter att ha botaniserat i kylskåpet blev det en mycket god gryta, precis så krämig som jag tänkte mig att den skulle bli. Jag valde att låta grytan gratinera i ugnen med pastan kokade men det går förstås lika bra att låta den koka klart på spisen. Men då tillsätts inte den rivna osten förrän mot slutet. Jag ville inte att grytan skulle bli jättestark idag utan valde att ta den mindre mängden sambal oelek.
En passande gryta en isande kall vinterdag och det bästa av allt, (förutom den goda smaken förstås) det blev rester kvar!
Krämig kycklinggryta
3 kycklingfiléer
6 champinjoner
1 gul lök
2 salladslökar (eller purjolök)
1 vitlöksklyfta
2 1/2 dl matlagningsgrädde
150 g färskost
1 msk kalvfond
1/2 – 1 msk sambal oelek
1 dl fint riven parmesan (eller grana padano)
150 g riven ost med hög fetthalt
salt, svartpeppar
smör, rapsolja
tagliatelle
persilja, tomater
1. Putsa kycklingen och skär i munsbitar.
2. Stek i olja och smör. Krydda med salt och svartpeppar.
3. Hacka champinjonerna, salladslök, gul lök och riv vitlöksklyftan.
4. Tillsätt lök och grönsaker och låt dem gå med kycklingen en stund.
5. Blanda, grädde, färskost, fond, sambal oelek och parmesan och låt grytan koka ihop.
6. Rör ner den rivna osten och ställ in grytan eller häll över i en ugnsform och gratinera i ugnen. 200°, ca 20 – 30 minuter.
Servera med nykokt tagliatelle, tomater och persilja.