För ett tag sedan åt jag den godaste risotton jag någonsin ätit. Då har jag ändå den himmelska risotto jag åt i Italien med i tankarna men den här slog den måltiden med hästlängder.
Att jag dessutom lagat den själv är ju en bonus mitt i alltihop. Förhoppningsvis kan jag laga till den fler gånger…. Nu gäller det bara att hitta mer trattkantareller när det är dags….jag har använt mina sista torkade….
Räkrisotto med trattisar (2-3 portioner)
1 liten gul lök
1 msk smör
2 dl arborioris
1 dl vitt vin
6-8 dl kycklingbuljong
2 – 3 msk torkade trattkantareller
25 g parmesan
finrivet skal av 1/2 citron
150 g sparris
100 – 150 g räkor
svartpeppar
1. Finhacka löken och fräs i smör till dess att den är mjuk. Den får inte ta färg. Låt riset fräsa med några minuter tills det blir blankt och genomskinligt.
2. Smula ner trattkantarellerna och tillsätt vinet. Låt det koka in.
3. Koka på svag värme och späd risotton med lite het buljong lite i taget till dess att riset är färdigkokt men har en liten kärna kvar längst in, ca 18-20 minuter.
4. Koka under tiden sparrisen i en egen kastrull i lättsaltat vatten. Dela i bitar när den är färdigkokt.
5. Blanda ner rivet citronskal och nyriven parmesanost.
6. Rör ner sparris och räkor. Smaka av nymald svartpeppar och ev. salt.
Sen är det bara att njuta!!