När jag var yngre, mycket yngre faktiskt och fortfarande bodde hemma fanns en fisksoppa jag brukade laga till. Själv hade jag glömt bort den, men min mamma påminde mig för ett tag sedan om soppan.
Hon berättade hur jag hade bjudit på den vid ett tillfälle när hon och pappa hade varit ute i slalombacken en söndag. Hon berättade att hon fortfarande kom ihåg hur god hon tyckte att den var.
Dessutom hade hon receptet kvar….här kommer det, med lite ändringar, som vanligt. Men god blev den! Nu kommer jag ju dessutom att ha receptet kvar själv i och med att det hamnar här på bloggen! Självklart fick mamma några portioner av soppan…och ja….hon tyckte fortfarande att den smakade gott.
Fisksoppa med saffran
400 g torsk
1/2 citron
100-150 g skalade räkor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad fänkål
1/2 g saffran
rapsolja/ smör
400 g krossade tomater
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
1 apelsin
1 dl hackad persilja
salt
1. Dela torsken i kuber. Salta lätt och pressa över saften från en halv citron. Låt den ligga på en skärbräda eller tallrik medan resten av soppan förbereds.
2. Dela löken och skiva tunt. Lägg i en kastrull med rapsolja och en klick smör. Riv ner en vitlöksklyfta och tillsätt torkad fänkål, timjan och saffran.
3. Låt steka på låg värme en stund till dess att det blir mjukt.
4. Smula ner buljongtärningarna, häll på krossade tomater och vatten och låt det hela koka ihop cirka 10 minuter.
5. Pressa saften ur apelsinen och tillsätt den. Hacka persiljan och rör ner även den. Smaka ev. av med mer salt.
6. Lägg i torskbitarna och låt de ligga i några minuter på svag värme, soppan får inte koka.
7. Sist av allt läggs räkorna i, för att göra soppan extra festlig passar det bra även med musslor i den!
Soppan är god att servera med en klick crème fraiche eller vitlöksaioli.
👍👍