Den här julen åt vi en trerätters middag hemma hos oss istället för det traditionella julbordet. Jag och min mamma åt ett stort julbord för bara någon vecka sedan och sonen är inte någon riktig julbordsfantast. Då lagades istället till god mat som vi alla tre kunde njuta av.
Till förrätt gjorde jag en sallad med apelsin, granatäpple och halloumi som huvudingredienser. Huvudrätten blev rosélax med krämig gratäng (recept kommer) och till efterrätt önskade sonen vietnamesisk créme caramel.
En helt perfekt avslutning på en fin och vilsam julafton.
Apelsinsallad med stekt halloumi (ca 4 portioner)
1 näve ruccola
1 näve spenat
1 apelsin
2 clementiner eller satsumas
1/4 rödlök
2 salladslökar
1 dl granatäppelkärnor
1 bit halloumi
honung
olivolja
ev. valnötter
1. Lägg spenat och rucccola i botten på ett fat.
2. Skiva rödlöken och salladslöken och lägg ovanpå.
3. Skär bort skalet på citrusfrukterna och dela i mindre bitar.
4. Lägg citrus och granatäppelkärnor ovanpå.
5. Dela halloumin i mindre bitar och stek i olivolja med ringlad honung över.
6. Toppa med hackade valnötter ( de glömde jag vid serveringen) och halloumin.
Den här salladen passar perfekt som tillbehör till både kött, fisk och kyckling om man väljer att utesluta halloumin. Vips så var det ingen förrätt längre…