Midsommarafton och ugnsstekt midsommarlax stod på menyn. Fast egentligen var planen att steka laxen i foliepaket på grillen, tyvärr gick inte det då regnet behagade falla. Alltså fick jag steka den i ugnen men den kryddades på samma sätt som jag tänkt mig när planen att starta grillen fortfarande var aktuell.
Ugnsstekt midsommarlax
1 laxbit, ca 400 g, (eller portionsbitar)
hackad dill
1 lime
parmesanost
flytande honung
salt, svartpeppar
Torka av laxbiten. Lägg den med skinnsidan neråt i en ugnsform. Krydda med salt och svartpeppar.
Täck med hackad dill, riv över ett lager parmesanost och pressa lime över laxen.
Lägg små klickar av smör på laxen och ringla honung över. Stek i ugnen, 175°, cirka 20-30 minuter. (Eller lägg laxen i ett foliepaket på grillen).
Jag serverade laxen med potatissallad med currydressing. Till detta en sallad med mozarella, jordgubbar, rädisor och gurka. En klick hemgjord vitlökssås passar utmärkt till.
Vitlökssås
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
salt