Jag hittade ett recept på ica med vegetariska biffar som jag var sugen på att testa, morots- och halloumibiffar. Jag utgick från deras recept men lade till några ingredienser för att ge dem mer smak. Något jag är glad att jag gjorde för biffarna smakade jättegott. Detta är definitivt något jag kommer att laga igen.
Morots- och halloumibiffar
3 medelstora morötter
200 g halloumi
1 salladslök
1 -2 msk färsk koriander
3/4 dl ströbröd
2 ägg
1 tsk chiliflakes
nymald svartpeppar
olivolja och ev. salt
1. Skala morötterna. Riv dem och halloumi på ett rivjärns grova sida.
2. Hacka salladslök och koriander fint.
3. Blanda morötter, halloumi, salladslök, koriander, ströbröd, uppvispat ägg och kryddorna i en skål. Smaka ev. av med lite salt.
4. Forma 12 biffar (använd ett mått som rymmer 1/2 dl då blir de lagom stora) med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla olivolja på ovansidan av biffarna.
5. Stek i ugnen, 10 minuter, på 250°. Ta ut plåten, vänd biffarna och pensla nästa sida med olja. Stek ytterligare 10 minuter.
6. Servera med bacon, knaprigt bacon, sallad och hummus.
Vill man äta vegetariskt skippar man förstås baconet och gillar man inte koriander tar man persilja istället. Jag skulle tro att de blir goda med sötpotatis också….något jag måste testa vid ett annat tillfälle.
Jag gjorde en enkel hummus med följande ingredienser:
En burk kikärtor, 1 fint riven vitlöksklyfta, lite pressad citron, 1/2 – 1 dl olivolja, spiskummin, salt och nymald svartpeppar. Mixa alla ingredienser och smaka av med mer kryddor om det behövs. Ringla olivolja och strö paprikapulver över innan servering.