Eftersom sonen inte bor hemma längre och jag gärna slarvar med maten när det bara är jag som ska äta har jag beslutat mig för att försöka laga till några rätter varje helg som jag sedan kan äta till middag under veckan som kommer (hur länge det nu håller…).Eller ta med i matlådan. En av rätterna jag fixade till var en vegetarisk lasagne som är toppengod.
Vegetarisk lasagne
lasagneplattor
Grönsaksröra
1 aubergine
1 squash
2/3 rödlök
1 salladslök
4 champinjoner
salt, svartpeppar och balsamicocreme
kokosolja, att steka i
Bechamelsås:
3 msk smör
3 msk mjöl
1/2 dl vitt vin
5 dl mjölk
2 dl mild riven ost
1 dl fint riven parmesan
2 nävar spenat
salt, svartpeppar
Tomatsås
1 dl färdig tomatsås (av pizzatyp)
1 msk tomatpuré
1. Skölj aubergine och squash. Dela dem på längden i sex delar, skär bort de skumgummiaktiga delarna i mitten av auberginen. Hacka ner i centimeter-stora bitar. Dela varje champinjon i sex delar. Hacka rödlök och salladslök.
2. Fräs direkt i kokosolja, raps- eller olivolja så att inte auberginedelarna hinner bli bruna. Krydda med salt, nymald svartpeppar och balsamicocreme. Låt det steka mjukt. När grönsakerna är mjuka blandas tomatsåsen ner.
3. Gör bechamelsåsen. Smält smöret och blanda ner mjölet. Tillsätt sedan vitt vin (jag hade lite överbliven prosecco) och mjölk. Låt det tjockna, smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner osten och den hackade spenaten. Låt osten smälta.
4. Varva grönsaksröran, lasagneplattor och sås i en ugnsform. Avsluta med ett lager sås och extra riven ost.
5. Gratinera i ugnen 175°, 40-50 minuter.