En god lax med asiatiska smaker, risnudlar med morötter, chili och spenat och lite färsk frukt. Middagsmat som är oerhört lättlagad och funkar lika bra en måndag som till helgen när man har gäster att bjuda på middag. En favorit som jag lagar lite då och då. Första gången jag blev bjuden på detta var hos en god vän men då var det inte någon ingefära eller lime i såsen som hälls på laxen. Det har jag tillsatt till originalreceptet för jag tycker att det blir godare, det där lilla extra.
Teriyakilax
4 portionsbitar lax
1 1/2 dl teriyakisås
3-4 cm ingefära
1/2 lime
sesamfrö
1. Lägg laxbitarna i en ugnsform.
2. Riv ingefäran och blanda den med teriyakisåsen och pressa i limejuicen. Häll det sedan över laxen.
3. Avsluta med att strö över sesamfrön.
4. Stek i ugnen 175°, 10-15 minuter.
Nudlar med spenat, chili och morot
risnudlar
1 morot
1/2 röd chili
1 näve färsk spenat
1 msk japansk soja
lite rapsolja
1/2 lime
1. Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skala en morot med potatisskalare i tunna strimlor.
3. Hacka 1/2 röd chili fint.
4. Låt nudlarna rinna av och blanda ner soja, olja, morotsstrimlorna, spenaten och chilin. Det är gott att pressa över lite lime precis innan serveringen också,
Smakar gott tillsammans med färsk frukt och söta grönsaker. Kiwi, mango, vindruvor, blodapelsin och röd paprika med lite cashewnötter på toppen.