Vietnamesisk karamelliserad lax

Du visar för närvarande Vietnamesisk karamelliserad lax

I vårt hus firar vi alltid Tết, vietnamesiskt nyår. Även de år det ligger en vanlig vardag lagar vi något gott att äta och firar lite extra. Fast vi är inte uppe halva natten när det är jobb och skola dagen efter. I år lagade jag en lax som jag karamelliserade och kryddade med fisksås. Mums, det blev goda vietnamesiska smaker. Enda nackdelen är fisksåsens doft….tur att det smakar så mycket godare än det doftar……

 

Karamelliserad lax

2-4 portionsbitar av lax (beror på hur många som ska äta)

5 msk råströsocker

1 bit skalad ingefära, ca 1 1/2 msk fint skivad

2 klyftor vitlök, tunt skivade

1/2 röd chili, fint skivad

3 msk fisksås

1 liten bunt koriander, ca 2 msk hackad

2 msk + 1/2 dl vatten

Skala ingefäran och skär den, vitlök och chili i tunna skivor.

Placera en stor stekpanna med hög kant eller en wok på medelhög värme. Lägg i socker och 2 msk vatten och koka i 5 minuter, rör runt i pannan då och då så det inte bränner tills du har en mörk karamell.

Lägg i laxfiléer, vitlök, chili och ingefära, blanda ordentligt så allt täcks av den karamelliserade såsen.

Häll i 1/2 dl vatten och fisksåsen och låt det koka upp. Sänk värmen och koka i 6-8 minuter tills laxen tillagas.

Ta bort från värmen och garnera med koriander.

Koka jasminris med 1 tsk gurkmeja. Blanda ner hackade salladsärtor och några matskedar hackad koriander.

Servera laxen genast tillsammans med jasminris och snabbinlagda grönsaker. (Dressingen påminner om dippsåsen, nuc cham)

 

Snabbinlagda grönsaker (1-2 personer)

2 salladslökar

1/2 morot

1 vitlöksklyfta

1/2 chili

1 msk råströsocker

2 msk hett vatten

1/2 msk risvinäger

1/2 msk fisksås

lime

 1. Koka upp vattnet och blanda ner socker, risvinäger och fisksås. Pressa i lite lime.
 2. Skär salladslök tunt, skiva vitlök och chili tunt.
 3. Skala moroten i tunna breda band med hjälp av potatisskalaren.
 4. Lägg ner alla grönsaker i såsen. Låt ligga minst en halvtimme, gärna längre.

 

image
Snabbinlagda grönsaker.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Madeleine Hansson

  Hittade din blogg när jag sökte efter vietnamesisk kola, vi var förra året i Vietnam o köpte jättegott godis typ sesam kola..men hittade då din sida.Detta Låter jättegott, ska prova att laga detta. Men du har ju många flera smaskiga recept. Blev mycket inspirerad! Tack! PS. Är ensamstående med 8 årig son adopterad från Vietnam, vi firar också Tet. Med vänlig hälsning, Madeleine

  1. Katarinas spis

   Så kul! Min pojke fyller sjutton år om några veckor (är också ensamstående). Vi gjorde en rundresa i Vietnam för tre år sedan. En underbar resa. När jag lagade den här rätten var hans kommentar: Wow det smakar verkligen Vietnam! Katarina

Lämna ett svar