Kyliga dagar med frost på backen och bilrutor som behöver skrapas på morgonen gjorde mig sugen på en het gulaschsoppa. Så det fick bli middag en av veckans kvällar. Fast jag hade börjat förbereda soppan en dag tidigare för att vi inte skulle behöva vänta på middagen alltför länge.
Katarinas heta gulasch (cirka 4 portioner)
500 g grytbitar av kalv
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 l och 1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl krossade tomater
3 msk kalvfond
3/4 köttbuljongtärning
1 tsk malen kummin
1 tsk mejram
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk anchochili
4-5 msk tomatpuré
1 röd paprika
6 små potatisar eller 3 medelstora
salt + ev. cayennepeppar
rapsolja, smör
1. Putsa och dela köttet i små munsbitar.
2. Skala lök och vitlök. Skiva löken tunt och finhacka vitlöken.
3. Bryn köttet i olja och smör i omgångar. Salta försiktigt. Tillsätt löken den sista omgången och flytta över allt till en stor kastrull.
4. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, kalvfond, buljongtärning och vatten.
5. Tillsätt mejram, paprikapulver, anchochili och finmortlad kummin.
6. Låt allt koka under lock cirka 1 timme eller till dess att köttet är mört.
7. Dela och kärna ur paprikan och skär i små tärningar. Tillsätt den när det är ungefär 20 minuter kvar av koktiden. Då tillsätts också skivad rå potatis.
8. Smaka av med lite cayennepeppar om man vill ha en het soppa i dubbel bemärkelse. Det ville jag…..
Servera med en klick crème fraiche eller vitlöksmajonnäs och en god macka. Vill man istället göra en gryta av det hela reder man av den med lite maizena. Det fungerar bra det också.