Dinkelfrallor med morötter och blåbär

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Dinkelfrallor med morötter och blåbär

Sonen jobbade och jag hade ingenting att göra. I kylen hittade jag ett paket jäst som närmade sig bäst före datum med stormsteg. Alltså kändes det helt rätt att sätta en deg och baka ut några goda frallor till den soppa som skulle serveras till middag.

Dinkelbröd med morötter och blåbär

5 dl vatten

1 dl rapsolja

1 pkt jäst, 50 g

1 msk honung

1 1/2 tsk salt

1/2 dl torkade blåbär

2 morötter, fint rivna

7 dl dinkelvetemjöl

7 – 8 dl vetemjöl

skivad ost

 

1. Värm degvätskan fingervarm (vatten och olja) och blanda med jästen.

2. Rör i salt, honung och blåbär och morötter.

3. Blanda i mjölet sist av allt. Ta inte hela mjölmängden direkt utan tillsätt lite i taget till dess att degen känns lagom fast. Det är bättre att den är lite för lös, tillsätt bara mer mjöl på bakbordet när bröden ska bakas ut i såna fall.

4. Låt jäsa 30 minuter, baka sedan ut småbröd (det blir cirka 24 stycken). Idag gjorde jag småfrallor av halva degen och fyra morotsbaguetter av den andra halvan.  Låt sedan brödet jäsa 30 minuter till. Lägg en ostskiva på varje bröd innan gräddning. Jag använde en lagrad ost idag, Prästost.

5. Grädda 225º cirka 10-15 minuter.

 

image
På väg till frysen.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar