Planen var att grilla lax till middag men då regnet öste ner utomhus lockade det inte särskilt. I stället stekte jag den i ugnen. Serverad med en god nudelsallad och en enkel dressing med crème fraiche som bas fick vi en supersmarrig middag. Med smak av sommar trots det usla vädret!
Ugnsstekt lax med sting
1 bit lax, ca 400 g
1 lime
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
4-5 cm riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1. Lägg laxen med skinnsidan ner i en smord ugnsform. Salta.
2. Blanda pressad lime, sambal oelek, honung, riven ingefära och vitlök. Bred det över laxen.
3. Stek laxen i ugnen, 175° cirka 15-25 minuter.
Ljummen nudelsallad
1 pkt äggnudlar
1 salladslök
1 morot
6-7 cm gurka
1 näve ruccola
4 körsbärstomater
dressing till nudlarna
1 lime
1/2 tsk sambal oelek
3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
2-3 msk koriander (eller persilja)
1. Koka äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt de rinna av.
2. Riv ingefära, vitlök och hacka koriander. Blanda med honung, sambal oelek och pressad lime.
3. Vänd ner i nudlarna.
4. Hacka salladslök, dela tomater, skala och skär moroten i tunna strimlor med hjälp av potatisskalaren. Skiva även gurkan tunt med hjälp av osthyvel eller potatisskalare (funkade utmärkt).
5. Blanda även alla grönsaker med nudlarna och lägg upp i en skål.
Lax, nudelsallad och en enkel dressing med crème fraiche, pressad lime, honung och svartpeppar smakade gott tillsammans.