Kalvytterfilé i ugnsgryta med krämig gratäng

Du visar för närvarande Kalvytterfilé i ugnsgryta med krämig gratäng

Vi skulle förstås få middag under helgen. Det hör ju liksom till att det man ska äta. Det gällde bara att komma på vad jag skulle laga till, som vanligt även det. Efter en djupdykning i frysen plockade jag upp en bit fruset kalvkött. Vid en av måltiderna lagade jag därför till en kalvytterfilé i gryta med bland annat cider i. Till detta en mycket krämig och god potatisgratäng. Riktigt, riktigt god blev den. Serverat med den falska bearnaisen som jag lade ut receptet på häromdagen.

Kalvytterfilé i ugnsgryta

ca 800g kalvytterfilé

3 dl torr päroncider

2 msk kalvfond

1 dl cumberlandsås ( eller valfri gelé)

1 stor tunt skivad vitlöksklyfta

1 röd lök i klyftor

3-4 kvistar rosmarin

ett knippe timjan

1 apelsin, utan skal i bitar

salt

1. Jag började med att bryna steken i smör i en stekgryta innan jag saltade den lätt.

2. Därefter blandade jag ner resten av ingredienserna i grytan och stoppade in den i ugnen 175° och stekte köttet till dess att den nådde rätt innertemperatur (60-70°, beroende av hur man vill ha det). Vänd den under tiden så att den goda vätskan kommer åt överallt. Fast med locket på så blev den väl mer kokt än stekt….

 

 

image
Snart dags att stoppas in i ugnen.

 

Potatisgratäng

8 potatisar

1 vitlöksklyfta

1 mozarellaost

1 1/2 – 2 dl crème fraiche

2-3 dl grädde

salt, chiliflakes

1. Skala och skiva potatisen tunt och lägg i en smord form varvad med mozarellabitar. Salta lätt på varje lager.

2. Blanda grädde, crème fraiche, riven vitlök och chiliflakes och häll över potatisen.

3. Grädda i ugnen, 200°, till dess att potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg och är härligt krämig.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar