Ikväll gjorde jag något jag aldrig gjort förut, egen hollandaise. För att vara första försöket tycker jag att jag lyckades bra. Den blev god, kanske aningen för mycket citronsmak. Å andra sidan tillsammans med pepparlax och pressad potatis smakade den perfekt.
Egen hollandaise
125 g smör
2 äggulor
1/2 msk äppelcidervinäger
3/4- 1 msk pressad citron
salt och svartpeppar
- Smält smöret på svag värme så att det blir skirat och bottensatsen separerar från fettet.
- Blanda äggulor, vinäger och citronsaft i en bunke (glas eller rostfri) och ställ över ett vattenbad (det får inte nå kokpunkten).
- Vispa till ett tjockt skum.
- Tag av från värmen och vispa droppvis i smöret till en tjock sås. Låt inte bottensatsen följa med. Smaka av med salt och peppar.
- För att varmhålla, låt den stå kvar i vattenbadet. Värmer man den igen skär den sig gärna.